Jak zabránit vendor lock-in u Identity Managementu?

Vendor lock-in

Řešení Identity Managementu (dále jen IdM) bývají integrovaná s mnoha spravovanými systémy. Případný přechod na jiného servisního dodavatele muže být velmi náročný. Proto je vhodné přemýšlet nad nezávislostí na dodavateli již při koupi a následně při celém životním cyklu řešení. Jak zabránit vendor lock-in u Identity Managementu?

Na základě mnohaletých zkušeností s implementacemi a několika migracemi IdM doporučujeme následující.

Co si pohlídat?

1) Mějte IDM admina, vlastníka systému

Pokud chcete mít úspěšný projekt Identity Managementu, určete zástupce, který bude IdM řešení v organizaci vlastnit. Pro zjednodušení nazvěme takového zástupce adminem IdM. Není to člověk, který musí umět programovat. Nemusí rozvíjet nebo spravovat systém. Je to zástupce investora, který rozumí funkcím řešení (ne nutně produktu) a ví, jak fungují interní procesy organizace. Admin zná, jaké systémy jsou integrované, do jaké úrovně a proč. Je schopen zhodnotit, zadat a obhájit další rozvoje. Nebo požadavky naopak dokáže odmítnout pro nízkou ekonomickou návratnost.

Admin pomůže s přechodem na nového servisního partnera Identity Manageru, protože ví, jak má systém fungovat z pohledu firmy. Pokud takového zástupce nemáte, doporučuji ho co nejdříve delegovat.

2) Vyberte správného dodavatele a produkt

Nesoustřeďte se na produkt. Dívejte se na implementační tým. Pobavte se s jeho členy. Nechte si ukázat reference, demo. Zavolejte referenčním zákazníkům. Nechte si navrhnout řešení na vaše potřeby. Dle toho nejlépe poznáte, zda máte správného dodavatele. Ano, stojí to čas, který se vám ovšem násobně vrátí.

Nenechte ovlivnit velkou značkou nebo Gartner diagramem. Setkáváme se s tím, že velké IT korporace mají zastaralý produkt. Již několikrát jsme migrovali zákazníka z “nej dle produktu Gartnera”, protože klient byl naprosto nešťastný z implementace i funkcí.

Potřebujete mezinárodní produkt nebo ten který je přizpůsobený na českou legislativu a aplikace?

Dostáváme dotaz: A jakou máme garanci, že neskončíte? Na to odpovídáme: A jakou máte jistotu u velkého dodavatele? Naopak velká IT firma produkt zařízne, bez lítosti. U IdM jsme se s tím v minulosti potkali několikrát, například u Microsoftu nebo Oracle. Garancí může být existence více implementačních partnerů, kteří řešení mohou převzít.

3) Smluvní náležitosti – řešení musí být vaše

Již při nákupu rozvažte, zda chcete pronájem řešení, nebo nákup. U IdM se v ČR potkáváme pouze s nákupem. U nákupu si pohlídejte, že veškeré dodané produkty – kód, dokumentace, postupy, návody, konektory, apod. – budou ve vašem vlastnictví.

4) Dokumentace, dokumentace, dokumentace

Kvalitní dokumentace je drahá věc. Nestačí jen produktové listy a návody how-to, postupy v GUI. Je třeba mít popsáno, jak fungují procesy správy uživatelů vašeho řešení. Jak jsou systémy integrovány, jaká data se předávají, jak jsou transformována, kam jsou předávána. IdM řešení bývá obvykle dost integrováno a přizpůsobeno. Dokumentace musí být pro administrátora, měla by být i pro vývojáře. Hlavním rysem vývojářské dokumentace není pouze “jak” je to implementováno, ale “jak a proč” je implementováno.

Jak poznáte, že je dokumentace kvalitní? Zapojte se (vašeho admina) do testovacího procesu nasazování nových verzí. Přebírejte nové funkce i s dokumentací. Co se týče kvality dokumentace, platí jednoduché pravidlo. Pokud dokumentaci nerozumíte, je něco špatně.

5) Kompletní zdrojové kódy

Tento bod je doporučením, není nutností. Mít dostupné zdrojové kódy je pro nezávislost výhodou. Dnes je několik dodavatelů poskytujících zdrojové kódy IdM. Je třeba mít funkční, kompletní a kvalitně zdokumentované zdrojové kódy celého řešení vaší verze. Nestačí mít zdrojové kódy po dodávce někde v sejfu. Systém se upravuje, ladí, rozvíjí. S tím se mění i zdrojové kódy. Osvědčuje se nám používat verzovací systém GIT. Požádejte svého dodavatele o přístup do GITu.

Aby zdrojové kódy byly výhodou, musíte s nimi pracovat dlouhodobě, ideálně již při stavění řešení. Vybudujte tým, který zapojte do budování řešení. Postupně technologie i procesy IdM nasávejte a tým školte na reálné práci. Jednorázové převzetí novým týmem je velmi náročným úkolem.

 6) Perfektně zdokumentované API, využívejte otevřené technologie

Moderní SW bývá vícevrstvý – databáze, aplikační server, webový klientský portál. Backend s frontendem komunikuje jasně definovaným rozhraním, obvykle nějakou webovou službou. Identity Manager používá různá rozhraní ke komunikaci se spravovanými systémy.

Špatně definovaná rozhraní jsou obvykle to, co prodlužuje a prodražuje případnou výměnu identity manageru. Někdo musí jít, API znovu analyzovat, a pak podle něj lze teprve vytvořit implementaci pro nové IdM. Samotný identity manager lze považovat z hlediska instalace za krabicový produkt. Jeho napojení k ostatním systémům firmy z něj teprve dělá užitečnou věc. Nepodceňujte proto dokumentaci systémových rozhraní.

Dokumentace se dnes dá i dynamicky generovat. Například takto  CzechIdM SWAGGER v našem CzechIdM.

Pro komunikaci IDM s aplikacemi lze využít i standard SCIM. System for Cross-domain Identity Management (SCIM) specifikace byla navržena pro jednoduchou správu uživatelských identit v cloudovém prostředí. Staví na principu RESTful API. Více na Co je to SCIM?

.

Závěr?

Může se stát, že se přechodu na jiný SW Identity Manager přesto nevyhnete. O tom, jak se na to připravit na základě našich zkušeností z minulých migrací pojednává tento článek o migraci IDM.

 

Mohlo by vás také zajímat

Seriál o Identity Managementu:

  1. Co je to Identity Management?
  2. Jak vybrat IDM?
  3. Jak migrovat Identity Management?
  4. Modely spolupráce s dodavatelem IDM.
  5. Jak zabrátit vendor lock-in?
  6. Jak z personalistiky identifikovat vedoucího pro IDM?
  7. Jak se zbavit rutinních úkolů při správě IT systému automatizací Identity Managementu?
  8. Jak správně testovat IdM?
  9. Jak správně nasadit IDM do produktivního provozu?
  10. API pro připojení systému do IDM
  11. Co je to SCIM?
  12. IdM nebo formulářový systém?
  13. Netradiční využití IdM 1, 2, 3

O CzechIdM:

  1. Podporované konektory
  2. Základní funkce 
  3. Jak na samoregistraci a žádost o VPN?
  4. Jak na reset hesel z Windows? Password filtr
  5. Napojení JIP/KAAS.
  6. Správa MS-Acess.
  7. IdM a napojení Moodle
  8. Integrace CzechIdM a DMS
  9. Integrace CzechIdM a CRM Salesforce
  10. Vytváření nových formulářů v CzechIdM
  11. Napojení MS-AD do CzechIdM
  12. Co jsou to business role
  13. Jak spravovat vnořené skupiny v MS-AD
  14. Správa personálního systému a časové řezy

Like this:

Další témata