BCV solutions s.r.o.

Blog J2EE

Eskalace v CzechIdM – jBPM timery

Docent Novák si zažádal o přístup do specializované knihovny, ve které by chtěl najít odpověď na otázku, na kterou během výzkumu narazil. Žádost už ale šest dní leží někde na stole a nevypadá to, že se jí v brzké době vůbec někdo bude zabývat. Pan Pokorný, který má knihovnu na starost, totiž odjel na dlouhou […]

15. 3. 2012 •

Hibernate: cizí klíče bez cizích klíčů

Při implementaci našeho Identity Manageru CzechIdM jsme narazili na zajímavý problém týkající se technologie Hibernate a struktury tabulek v databázi. Potřebovali jsme zajistit funkcionalitu, kterou běžně poskytují v databázi cizí klíče. Jenže právě cizí klíče jsme použít nemohli. V tomto článku se na náš problém podíváme a vysvětlíme si, jak se nám ho podařilo vyřešit […]

20. 12. 2011 •

Časovače, Java a CzechIdM – 1. část

Toto je první část příspěvku zaměřeného na časovače a časové služby v programovacím jazyce Java. V dnešním příspěvku si na úvod uvedeme dva příklady, kde najdou časovače své uplatnění. První je spíše obecného charakteru, druhý je již specifický a popisuje použití časovačů v našem systému CzechIdM. Poté si ukážeme, jak časovat úlohy v Java SE […]

15. 8. 2011 •

JAXB – ještě bližší propojení Javy a XML

Java i XML jsou technologie, které se často používají pro komunikaci mezi aplikacemi na různých operačních systémech. Proto je v Javě řada možností, jak s XML daty pracovat, např. SAX, DOM atd.. Jednou z dalších technologií provazující Javu s XML je i JAXB (Java Architecture for XML Binding), jejíž použití si ukážeme na praktických příkladech. JAXB nabízí metody pro konverzi XML dat na Java objekty a naopak, a umožňuje zápis a čtení XML z mnoha různých zdrojů, například ze souboru, streamu, nebo z URL. V tomto článku si na několika příkladech ukážeme, jak se s JAXB pracuje.

20. 7. 2011 •

Vytvoření webové služby a její otestování


Cílem tohoto článku je ukázat vytvoření jednoduché webové služby ve vývojovém prostředí NetBeans, její deploy na aplikační server GlassFish, otestování přímo ve webovém prohlížeči a vytvoření klienta, který bude tuto službu volat.

1. Vytvoření, deploy a otestování webové služby

  • V prostředí NetBeans vytvoříme nový projekt (typ: Web Application) “BCV-test-WS”, jako server zvolíme GlassFish (v mém případě GlassFish 3).

26. 9. 2010 •

JSF – použití AJAXu s frameworkem Rich Faces


Cílem tohoto článku je ukázat, jak snadno můžeme používat AJAX s webovými frameworky Java Server Faces a Rich Faces.

AJAX (Asynchronous Javascript and XML) je technologie, pomocí které měníme obsah webové stránky bez nutnosti jejího opětovného načtení. Tento způsob obnovy dat na stránce je rychlejší, šetrnější k serverovému výkonu a uživatelsky příjemnější než způsob, při kterém znovu načítáme celou stránku.

5. 8. 2010 •

Tvorba komponent v JSF

Cílem tohoto článku je ukázat, jakým způsobem je možné vytvořit vlastní grafickou komponentu při práci s webovým frameworkem JSF a Facelets.

Používáme-li “čisté” JSF, je vytvoření vlastní komponenty poměrně složitou záležitostí. Framework Facelets nám umožňuje vytvořit snadno a rychle komponenty vlastní. Pravda, takto vytvářené komponenty nemohou být vždy tak komplexní, jako komponenty ostatní (tj. ty, které jsou naprogramovány pomocí Java tříd), na vyřešení spousty požadavků však bohatě stačí.

V tomto příspěvku si ukážeme, jak vyřešit následující úkol:

16. 7. 2010 •

Automatické testování Java aplikace pomocí nástrojů TestNG a Apache ANT (Unit testing)

Tento článek popisuje způsob automatického testování JAVA aplikací pomocí nástrojů TestNG a Apache ANT. Testovaná aplikace je napsána na platformě J2EE pomocí frameworku JBoss Seam.

Před časem jsem dostal za úkol vyřešit automatické spouštění unit testů pro aplikaci, kterou vyvíjíme. Jako vývojové prostředí používáme Eclipse. Samotné unit testy píšeme pomocí nástroje TestNG. Cílem tedy bylo vytvořit nástroj, který si stáhne aktuální verzi aplikace z SVN repository. Aplikaci zkompije a spustí testy. Tedy se jedná o tzv. unit testy.

Úkol jsem si nejprve rozdělil na několik dílčích částí:

12. 6. 2010 •

Automatické kopírování entitních objektů do DTO objektů

Před časem jsme vytvořili návrh aplikace, která mezi prezentační a aplikační vrstvou, namísto entitních objektů, přenáší tzv. DTO (Data Transfer Object) objekty. Základní výhodou tohoto přístupu předávání objektů je úplná nezávislost aplikační vrstvy na vrstvě prezentační. Při vývoji bylo nutné si co nejvíce usnadnit práci s kopírováním dat z entitního objektu do DTO objektu.

23. 5. 2010 •

Instalace aplikačního serveru JBoss

Tento příspěvek stručně popisuje, jak nainstalovat aplikační server JBoss na server na platformě GNU Linux CentOS 5. Instalované prostředí bude sloužit pro vývoj webových aplikací postavených na jazyku Java.

28. 4. 2010 •