Sdílené úložiště pro HA cluster

Při konfiguraci vysoké dostupnosti služby pomocí HA clusteru (napřílad Heartbeat) každý pravděpodobně narazí na potřebu sdíleného úložiště. Toto sdílené úložiště musí být dostupné ze všech uzlů clusteru, možností jak to řešeit je více. Nejpoužívanější variantou v tzv. enterprise sféře je hardwarové diskové pole s více řadiči a v některých případech i vícecestným připojením k jednotlivým serverům (uzlům clusteru). Disové pole se dříve připojovalo přes SCSI rozhraní, které je dnes považováno za mrtvé. Náhradou za SCSI je Fibre Channel rozhraní využívající optických vláken.

Při konfiguraci vysoké dostupnosti služby pomocí HA clusteru (napřílad Heartbeat) každý pravděpodobně narazí na potřebu sdíleného úložiště. Toto sdílené úložiště musí být dostupné ze všech uzlů clusteru, možností jak to řešeit je více. Nejpoužívanější variantou v tzv. enterprise sféře je hardwarové diskové pole s více řadiči a v některých případech i vícecestným připojením k jednotlivým serverům (uzlům clusteru). Disové pole se dříve připojovalo přes SCSI rozhraní, které je dnes považováno za mrtvé. Náhradou za SCSI je Fibre Channel rozhraní využívající optických vláken. Toto řešení je léty provozu v těch nejnáročnějších podmínkách perfektně prověřené, ale je drahé a mnoho menších zákazníků na něj nemá – ceny se pohybují v milionech až desítkách milionů korun v závislosti na požadované konfiguraci.

Levnější variantou může být připojení diskového úložiště přes ethernet v kombinaci s levnějším HW diskovým polem, které umožní připojení dvou serverů pro HA cluster úložiště a nad ním lze pototé postavit HA cluster pro požadovanou službu ( úložišti se pak uzly clusteru připojují např přes NFS, iSCSI nebo jiný vhodný protokol). V situaci kdy nechceme nebo nemůžeme použít klasické HW diskové pole možné použít DRBD.

Základní funkčnost DRBD si lze představit jako RAID1 (mirror) přes síť. Blokové zařízení DRBD se z hlediska uživatele chová podobně jako sdílené diskové pole připojené ke oboum počítačům najednou – je možné na zařízení vytvářet souborový systém, PV lvm nebo využívat přímo dané zařízení jako “raw” device. Od verze 0.8 umožňuje DRDB režim Primary/Primary což znamená, že lze k “mirroru” vytvořenému přes DRBD přistupovat z obou uzlů drdb clusteru a rovnoceně na ně zapisovat. Tato vlastnot nové verze DRBD umožňuje implemetovat takové věci jako je souborový systém GFS nebo OCFS2 a tím zpřístupnit data na obou uzlech clusteru. Také je možné provádět živou migraci virtuálních strojů (domU) XENu.

[img_assist|nid=5|title=Architektura DRBD|desc=|link=none|align=center|width=320|height=295]

HW implementace propojení

Připojení přes síť

Like this:

Další témata