Pokročilé možnosti automatického přidělování rolí

V jednom z minulých článků jsem popsal novou funkcionalitu CzechIdm, kterou je automatické přidělování rolí. Ukázal jsem základní možnosti konfigurace a používání této novinky v CzechIdM. V tomto článku v krátkosti ukáži, jak je možné využít pokročilé možnosti konfigurace pro automatické přidělování rolí.

Zástupné znaky

V pravidle getAutoRolesAttributes je možné kromě přesného názvu atributu specifikovat také název s použitím takzvaných zástupných znaků (wildcards). V této chvíli lze jako zástupné znaky používat znak tečka (.) a znak procento (%). První jmenovaný zastupuje jeden libovolný znak ve jméně atributu, druhý pak libovolnou sekvenci znaků. Bude-li použit název atributu,

position.:cat

pak tento výraz odpovídá například oboum následujícím výrazům:

position0:cat
position9:cat

Odvození chování zástupného znaku procento pro předchozí příklad je pak už triviální.

Vícehodnotová podmínky

Může se stát, že chceme přiřadit roli uživatelům na základě více hodnot pro jeden název atributu. Například chceme, aby se automatická role přidělila všem uživatelům, kteří mají atribut “mobile”, jehož hodnota má jednu z následujících hodnot:

+421 777 777 777
+420 777 777 774

Pak je nutné konfiguraci nastavit tak, aby pro jeden název atributu bylo možné speficikovat více hodnot. To lze nastavit v GUI pro automatické přidělování rolí (v záložce pro editaci rolí)  tak, že hodnoty jednotlivých atributů oddělíme znakem středník (;) například takto:

;+421 777 777 777;+420 777 777 774;

Role pak bude přidělena všem uživatelům, kteří mají potřebný atribut s alespoň jednou uvedenou hodnotou (v případě relace EQ, viz předchozí článek). Logický operátor mezi jednotlivými hodnotami je tedy OR.

Zvláštní chování však má relace NEQ při použití vícehodnotového parametru. Při uvedení více hodnot, jako například v předchozí ukázce, bude mezi jednotlivými hodnotami v případě NEQ logický operátor AND (místo očekávaného OR v případě NEQ).

V tomto článku jsem představil pokročilé možnosti automatického přidělování rolí. Ukázal jsem, jak je možné používat vícehodnotové parametry v konfiguraci a také jak využít zástupné znaky pro názvy atributů. Pro jakékoli dotazy mě můžete kontaktovat na info@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata