Jarní osvěžení s Mockitem

Zima už je, zdá se, definitivně za námi, a tak, stejně jako budeme v následujících dnech a měsících postupně odkládat všechny ty těžké bundy a kabáty,  můžeme odhodit všechno to “heavyweight” programování a ulehčit si psaní testů s testovacím frameworkem Mockito.

Jistě se již každý z vás někdy ocitl v situaci, kdy je postaven před úkol otestovat metodu, která například při svém běhu načítá data z databáze nebo z internetu. Problém s testováním takového kódu je ten, že pro správný průběh testu musíte mít v databázi připravena testovací data a přístup k těmto datům je obecně řádově pomalejší, než bychom potřebovali.

Uvažujme například následující blok kódu v jazyku Java:

public boolean validateUniqueEmail(String email,EntityManager em){
     TypedQuery<String> q = em.createQuery("SELECT u.email FROM User u", User.class);
     List<String> result = q.getResultList();
     return !result.contains(email);
}

Asi není třeba vysvětlovat, co tato metoda má dělat, avšak pokud byste chtěli testovat správné chování této metody, pak buď musíte připravit v databázi testovací data (pak ale stejně vyvstává otázka, kde vzít instanci EntityManagera), nebo vytvořit vlastní mock pomocí dědění od třídy EntityManager a ten poté vložit jako parametr metody.

Právě s tím Vám pomůže Mockito. V následujícím bloku kódu se nachází testovací metoda, která využívá právě mock EntityManagera, vytvořený Mockitem.

 

public void testValidateEniqueEmail(){
    List<String> testData = new ArrayList<>();
    testData.add("email@somewhere.org");
    testData.add("email@somewhereelse.com");

    // Vytvoreni mock objektu
    EntityManager mockEM = mock(EntityManager.class);
    TypedQuery mockQuery = mock(TypedQuery.class);

    // Definovani chovani mock objektu
    when(mockQuery.getResultList()).thenReturn(testData);
    when(mockEM.createQuery(anyString(),String.class)).thenReturn(mockQuery);

    Assert.assertTrue(validateUniqueEmail("email@unknown.edu",mockEM));
    Assert.assertFalse(validateUniqueEmail("email@somewhere.org",mockEM));
}

Jak je patrné z ukázky, vytváření mock objektů je s Mockitem velice snadné. V tomto příkladu jsme definovali testovací data a poté jsme určili chování mock objektů tak, aby při dotazu tato data byla vrácena jako výsledek. Za zmínku zde stojí použití anyString(), což je v terminologii Mockita takzvaný matcher a zastupuje jakoukoli instanci třídy String (samozřejmě lze definovat i vlastní matchery).

Závěr

V tomto článku jsme si ukázali naprosto základní použití frameworku Mockito. Toto je však pouze zlomek toho, co tento nástroj umí a pokud vás tento článek zaujal a chcete se dozvědět více, pak navštivte stránky http://mockito.org/  nebo mě neváhejte kontaktovat na emailové adrese info@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata