Databázové rozhraní personálního systému Vema

Personální systém Vema je v Česku velmi oblíbený a používá ho celá řada státních institucí i komerčních společností. Často se s ním proto setkáváme u zákazníků v rámci našich integračních projektů; Vema je pro náš Identity Manager CzechIdM typický zdroj dat o zaměstnancích. Systém Vema ovšem běžně nenabízí přístup k datům v reálném čase, člověk zpravidla dostane jen pravidelné noční exporty do CSV souborů. Naše zákazníky proto obvykle překvapí, že cesta k datům v reálném čase existuje a je daleko elegantnější než CSV soubory. Společnost Vema totiž vyvinula modul, který umí exportovat personální data v reálném čase do Oracle relační databáze. A právě o něm bude můj dnešní článek.

vema-logo

Verze Vemy

Modul HE0064 umožňující exporty do SQL databáze, o kterém píši, funguje v ostém provozu u několika našich zákazníků. S jistotou proto vím, že modul funguje pro verze personalistiky 28.03.02 a novější. Pokud používáte verzi starší, obraťte se přímo na Vemu, věřím, že máte šanci uspět.

Oracle XE

Exportní modul HE0064 umí komunikovat výhradně s databází od Oracle. Nevěste ovšem hlavu, nemusíte platit velké peníze za licence, Oracle nabízí základní databázi Oracle Express Edition zdarma. S tou sice nejspíš nevytvoříte geocluster, ale pro komunikaci s Vemou vám bude bohatě stačit.

Struktura databáze

Vema exportuje data do jedenácti databázových tabulek. Ty si snadno připravíte SQL skriptem, který sem nebudu celý opisovat, ale rád vám ho pošlu na vyžádání mailem (moje adresa  je vojtech.matocha@bcvsolutions.eu).

Tabulky obsahují všechna data, se kterými personální systém pracuje – údaje o zaměstnancích, o smlouvách, o zařazení do organizační struktury, o vynětí z evidenčního počtu… To všechno je doplněné několika užitečnými sloupečky s timestampy – snadno tak strojově poznáte, u kterých záznamů došlo ke změně.

Online a full exporty

Modul nabízí dva typy exportů – online exporty, které reagují na změny v reálném čase a aktualizují pouze ta data, u kterých ke změně došlo, a full exporty, které provádí kompletní export veškerých dat v personálním systému.

U zákazníků, u kterých jsme na Vemu napojili CzechIdM, obvykle používáme kombinaci obojího – jednou týdně full export jako kontrola neustále běžících online exportů.

Závěr

V článku jsem odpověděl na otázku, kterou mi tak často kladete: ano, existuje způsob, jak jednoduše exportovat data z Vemy do databáze v reálném čase. Je to modul HE0064, běží u některých našich zákazníků a máme s ním výborné zkušenosti. Pokud chcete vědět víc, nebojte se mě zeptat na vojtech.matocha@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata