CzechIdM a samoregistrace zákazníka do portálu

Identity Management CzechIdM nabízí celou řadu standardně zpracovaných procesů. Jedním z nich je nově samoregistrace uživatele do portálu. CzechIdM tak pomáhá vyřešit problém bezpečného doručení přihlašovacích údajů: v procesu samoregistrace se zákazník sám autentizuje a CzechIdM mu umožní nastavení počátečního hesla.

Jak to vypadá z pohledu zákazníka?

  1. Když zákazník uzavírá smlouvu, a to v budoucnu i elektronicky, uvede e-mail a dostane na smlouvu vytištěné své přihlašovací jméno.
  2. Zákazník si doma sedne k počítači, najede na stránky portálu a klikne na „Zaregistrujte se“. Otevře se mu jednoduchý formulář, do kterého vyplní svůj e-mail a přihlašovací jméno.
  3. Objeví se zpráva: „Na váš e-mail byla odeslán odkaz pro aktivaci účtu.“
  4. Zákazník se podívá do mailové schránky a v mailu klikne na odkaz.
  5. V prohlížeči se otevře formulář pro zadání nového bezpečného hesla. Zákazník ho vyplní, potvrdí formulář a je přihlášen do portálu. Příště už jen zadá své uživatelské jméno a heslo, které si sám nastavil.

1

Co se děje po technické stránce?

V procesu, který jsem popsal z pohledu zákazníka, probíhá šifrovaná komunikace mezi čtyřmi systémy: databází zákazníků, portálem, portletem v portálu a Identity Managementem CzechIdM. Podívejme se na proces podrobněji:

  1. Když zákazník uzavírá smlouvu, a to v budoucnu i elektronicky, uvede e-mail a dostane na smlouvu vytištěné své přihlašovací jméno. Pracovník tyto údaje vloží do databáze zákazníků, odkud si je automaticky přečte CzechIdM.
  2. Zákazník si doma sedne k počítači, najede na stránky portálu a klikne na „Zaregistrujte se“. Otevře se mu formulář v jednoduchém portletu, do kterého vyplní svůj e-mail a přihlašovací jméno. Portlet odešle oba údaje prostřednictvím webové služby do CzechIdM, které ověří, že takový zákazník existuje. Pokud ano a oba údaje se shodují s těmi, které byly načteny z databáze zákazníků, vygeneruje CzechIdM speciální náhodný řetězec „urlid“, uloží si ho a sestaví z něj odkaz pro zákazníka. Odkaz nakonec pošle mailem na adresu zákazníka.
  3. Objeví se zpráva: „Na váš e-mail byla odeslán odkaz pro aktivaci účtu.“
  4. Zákazník se podívá do mailové schránky a v mailu klikne na odkaz. Je přesměrován na stránku s portletem. Ten si v jednom z get parametrů přečte „urlid“ a předá ho webovou službou CzechIdM k verifikaci. CzechIdM ověří, že toto „urlid“ u některého zákazníka existuje a je dosud platné a vrátí portletu uživatelské jméno zákazníka.
  5. V prohlížeči se otevře formulář pro zadání nového bezpečného hesla. Zákazník ho vyplní a potvrdí formulář. Portlet ho předá CzechIdM. To zákazníkovi založí nový účet v portálu a nastaví mu zvolené heslo. Navíc předá portálu informaci, že zákazník se úspěšně přihlásil, a do databáze zákazníků předá informaci, že e-mail uvedený zákazníkem je platný.

2

Výhody

Závěr

Před chvílí jste se dočetli do konec článku, ve kterém jsem podrobněji představil jeden zajímavý proces, který Identity Management CzechIdM standardně obsluhuje. Chcete vědět víc nebo se s námi poradit o svém vlastním firemním procesu? Napište mi na vojtech.matocha@bcvsolutions.eu, rád pomůžu!

Like this:

Další témata