Co nám přináší a bere vývoj software pod open-source licencí?

Co nám přineslo a vzalo vydání CzechIdM jako open-source software (OSS)? Přináším krátké a velmi subjektivní zamyšlení.

Naše IdM jsme se rozhodli šířit pod licencí MIT, která splňuje specifikaci pro otevřený software. Zdrojové kódy jsou volně dostupné na GitHub a taktéž dokumentaci máme volně dostupnou v plné šiři na Internetu. CzechIdM je na světě už mnoho let, co ukázala praxe? 3 pros a 3 cons.

  1. Co nám to dalo
    • Výběrová řízení – Ano, některé hlavy pomazané dokázaly do zadání řízení dostat podmínku otevřenosti SW. Nemá smysl rozebírat obecně výhody open-source řešení, to by bylo nošení dříví do lesa a každý si o tom jistě najde dost literatury, ale kvituji, že se daří dostávat OSS i do zadání výběrových řízení.
    • Hiring – velmi často se při osobním pohovoru potkávám s tím, že vývojáři si předem alespoň zhruba projdou kód našeho systému. Čím dál více kodérů se při hledání práce rozhoduje do značné míry podle technologií a štábní kultury kódování software.
    • Disciplína při vývoji – zajímavým efektem vystavení zdrojových kódu na GitHubu je, že vývojáři si dávají velký pozor, co commitují, je na ně prostě víc vidět. Nejde jen o množství bugů, ale také (jako ve škole) „úprava“, která je důležitá pro čitelnost textu a tedy i práci v týmech.
  2. Co nám to vzalo
    • Dealy u zarytých krabičkářů – mohlo by se zdát, že princip „security by obscurity“ je dávno překonán, ale občas se ještě potkáme s tím, že přece: „když to máte veřejně, tak to je nebezpečný, to může každej hackovat“. Nejde říct, že bychom přímo ztratili možnost akvizice takových zákazníků, nicméně obchod to má přecijen trochu těžší a je třeba více vysvětlovat a dobře komunikovat.
    • Těžit z licencí – open-source sice nevylučuje prodávat sw, nicméně není to úplně nejšťastnější kombinace. Samozřejmě jsme komerční firma a potřebujeme mít své výplaty, proto, podobně jako jiní vývojáři OSS, prodáváme hlavně expertní služby – konzultace, implementace, podpora.
    • Kopírování funkcí – pouštím se na tenký led, ale až moc často vidím v jiných SW funkce až podezřele podobné těm našim. Samozřejmě nemyslím tím základní funkce, které má každé IdM, jako je synchronizace nebo sada konektorů ;-) Na druhou stranu toto nás žene dál a nutí nás to rychleji přicházet se zajímavějšími a unikátnějšími nápady do produktu.

Zdaleka jsem nevyčerpal veškeré přínosy ani zápory rozhodnutí tvořit OSS. Vypíchl jsem ty oblasti, které mi ve vztahu k open-source přišly zajímavé a v praxi poměrně užitečné, ač se to na první pohled nemusí zdát.

Like this:

Další témata