Automatické přidělování rolí

Role v CzechIdM představují balík oprávnění identity ke koncovému systému nebo přímo CzechIdM (admin role). Role lze přiřazovat ručně, například pomocí webového GUI, nebo pomocí workflow a pravidel. Mým úkolem bylo implementovat nový způsob přiřazování rolí – automatické přidělování rolí, které lze použít v průběhu standardní rekoncilace/synchronizace. Dále se v článku dozvíte, jak byla tato nová funkcionalita v CzechIdM implementována a jak automatické přidělování rolí konfigurovat a spouštět.

Automatické role

Nejprve je třeba definovat, co jsou to automatické role. Nově v CzechIdM mají všechny role, včetně admin rolí, atributy, které slouží primárně pro rozhodování, komu danou roli při automatickém přiřazení přidělit. Počet těchto atributů je napevno stanoven na 10 a jsou jednoduše pojmenovány attribute1 až attribute10. Role je automatická právě tehdy, když má vyplněný alespoň jeden tento atribut – hodnota atributu není null a nebo prázdný řetězec.

Pro přiřazování automatických rolí byly definovány 4 nové užitečné metody nad třídou Data.

Pomocí těchto metod lze například ve workflow nebo pravidlech jednorázově přiřadit automatické role uživatelům.

Konfigurace automatického přiřazení rolí

Předtím, než je možné přikročit k samotnému procesu automatického přidělování, je potřeba provést konfiguraci podmínek, které musí uživatelé splňovat, aby jim byla automatická role přidělena.

Podmínky je možné si představit jako trojici:

Atribut:Relace:Hodnota atributu

Konfigurace podmínky probíhá ve dvou krocích. První část konfigurace je umístěna v pravidle getAutoRolesAttributes. Pravidlo tedy editujeme, nejjednodušeji pomocí webového rozhraní. Pravidlo getAutoRolesAttributes obsahuje definici DTO, které představuje první část podmínky pro automatické přidělování rolí. Pravidlo má následující strukturu:

DTO roleAttrs = new DTOGroup();
 DTO attr1 = new DTOGroup();
 attr1.put(Constants.AUTO_ROLE_ATTRIBUTE_NAME, "tel");
 attr1.put(Constants.AUTO_ROLE_ATTRIBUTE_RELATION, RoleAttrRelation.EQ);
 …
 DTO attr10 = new DTOGroup();
 attr10.put(Constants.AUTO_ROLE_ATTRIBUTE_NAME, "");
 attr10.put(Constants.AUTO_ROLE_ATTRIBUTE_RELATION, RoleAttrRelation.EQ);
 …
 roleAttrs.put(AutoRoleAttr.EQ.name(), RoleAttrEq.OR);

Na řádku attr1.put(Constants.AUTO_ROLE_ATTRIBUTE_NAME, "tel"); jako druhý argument funkce attr1.put() vyplníme název atributu uživatele, například „tel“. Na následujícím řádku se vyplňuje Relace, v příkladu je RoleAttrRelation.EQ, který reprezentuje rovnost řetězců. Jak je vidět, lze nastavit až 10 podmínek pro přidělování rolí, přičemž logický operátor mezi jednotlivými podmínkami je ve výchozím stavu OR, jak je vidět na posledním řádku z příkladu.

Nyní máme tedy nastavenou první část podmínky Atribut:Relace:Hodnota a chybí nám ještě poslední část samotná hodnota atributu. Tu nastavujeme do již představených atributů rolí Attribute1 až Attribute10, přičemž pořadí atributů odpovídá řádkům v pravidle getAutoRolesAttributes. Toto můžeme nastavit pomocí webového GUI:

auto_config

Nyní máme již nastavené podmínky pro automatické přidělování rolí. Spuštění automatického přidělování rolí může probíhat automaticky při standardní rekoncilaci/synchronizaci. Pomocí GUI lze nastavit, kdy bude tato funkcionalita aktivní.

synch_conf

Omezení

Je třeba zdůraznit, že automatické přidělení rolí proběhne pouze při změnách uživatelské identity (update, vytvoření). Tedy vždy pouze pro určité stavy a akce. Jsou to tyto:

Automatické role mají určitá omezení, která je třeba mít na paměti při konfigurování. Zejména lze přiřazovat role pouze na základě atributů datového typu String. Například nelze použít pouze název atributu „homeOrganisation“ nebo „disabled“.

Dále je třeba počítat s tím, že jednotlivé podmínky jsou vzájemně spojeny logickým operátorem OR. Návrh automatických rolí počítá s pozdějším přidáním dalších logických operátorů jako je AND, nicméně v současné podobně je jedinou volbou OR.

Závěr

V tomto článku jsem představil novou vlastnost CzechIdM – automatické přiřazování rolí. Byly definovány automatické role, ukázány možnosti konfigurace automatického přiřazení rolí a také omezení pro tuto novou funkcionalitu. Možnosti využití jsou jistě širší, než je schopen pojmout tento článek, proto se můžete těšit na pokračování, kde budou představeny širší možnosti konfigurace automatických rolí. Pro jakékoli dotazy mě můžete kontaktovat na info@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata