VirtualBox na serveru

VirtualBox je jedna z hodně známých technologií pro virtualizaci. Je dostupný zdarma pro Linux, Windows a MacOS X. Hodně lidí ho provozuje na desktopu, na serveru jich je pravděpodobně o dost míň. Aby se snadnost použití VirtualBoxu z desktopu přenesla i na server vznikl projekt phpVirtualBox, který simuluje grafického desktopového klienta přes webové rozhraní.

Screen Shot 2012 02 23 at 13 26 17

Pro provoz webového rozhraní phpVirtualBox je třeba spustit na serveru službu vboxweb-service. Na serveru je třeba pro tuto službu vytvořit konfigurační soubor /etc/default/virtualbox s obsahem:

VBOXWEB_USER=uzivatel
VBOXWEB_HOST=localhost
VBOXWEB_PORT=18083
VBOXWEB_TIMEOUT=300
VBOXWEB_CHECK_INTERVAL=5
VBOXWEB_THREADS=100
VBOXWEB_KEEPALIVE=100

Uživatel by měl být ten pod kterým budete virtuální servery spouštět.

Zprovozněte si apache s php a zpřístupněte si přes web phpVirtualBox. V adresáři s phpVirtualBoxem vytvořte konfigurační soubor config.php kopií z config.php-example, doplňte správně uživatele/heslo případně další hodnoty.

Zkuste se přes web přihlásit do phpVirtualBox rozhraní, výchozí login a heslo je „admin“.

Screen Shot 2012 02 23 at 13 26 43

Jestliže budete chtít používat konzoli pro přístup k virtuálu, je třeba si nastavit autentizaci uživatelů.

V dialogu File->Preferences do kolonky „VRDP Authentication Library“ doplňte hodnotu /usr/lib/virtualbox/VBoxAuth.so

U virtuálního serveru kde budete chtít konzoli používat si v „Settings“ (dostupné i přes menu na kliknutí pravým tlačítkem myši) v částí „Displays“->„Remote Display“ vyberte unikátní „Server Port“ a zvolte Authentication Method „External“. Tímto nastavením si zpřístupníte autentizaci uživatelů z operačního systému virtualizačního serveru. Zkuste si založit např. uživatele vbox, nastavte mu heslo a vyzkoušejte pod ním přihlášení ke konzoli:

Screen Shot 2012 02 23 at 13 27 21

Přes webové rozhraní můžete dělat prakticky vše co je třeba při běžné správě virtuálních serverů v takto malém nasazení.

Ukázka jak snadno se klonují servery:

httpv://www.youtube.com/watch?v=mxhIss4tRcc

Like this:

Další témata