Recenze knihy: Hluboká práce

Kniha Hluboká práce od Cala Newporta je pro mne knihou roku 2019. Pokud hledáte způsob jak se lépe soustředit při práci, jak být více produktivní, jak si udržet disciplínu při práci s internetem, jak se vyvarovat prokrastinaci, tak toto je kniha, kterou hledáte.

Kniha obsahuje ucelený pohled, jak se dostávat do hlubokého soustředění a to způsobem popisu na příkladu různých úspěšný spisovatel nebo vědců. Tyto příklady autor postupně rozvádí a dokazuje na příkladech. Knihu jsem četl v období několika měsíců. Nad každou stránkou jsem měl potřebu se zamyslet. Přesto je kniha pro mne velice zábavná. Dávám pět z pěti hvězdiček.

Vybrané ukázky

O úspěchu

  1. Neumíte-li se učit, nemůžete být úspěšní.
  2. Neprodukujete-li výstupy, nebudete prosperovat. Talent nestačí.

Ovšem tyto dovednosti závisí na schopnosti hluboce pracovat.

Nechte svou duši zaměřit se celou svou pozorností na to, co ve vaší mysli představuje dominantní, zcela pohlcujícící myšlenku. — Antonin-Dalmace Sertillanges

Učit se vyžaduje vysoké soustředění.

Odmítáme, že jsou rozdíly mezi experty a laiky. Naopak tvrdíme, že rozdíly mezi experty dosahujících vysokých výkonů a dospělými jsou výsledkem celoživotní snahy zlepšit svůj výkon v určité oblasti. — Anders Ericsson

Zvládnout kognitivně náročný úkol vyžaduje specifický typ tréninku – existuje jen málo výjimek daných vrozeným talentem.

I lidé nadaní genialitou byli vyjímeční jen díky tomu, že veškerou svou energii soustředili na věc, v níž se rozhodli vyniknout.

Existují i tací, kteří potřebuji nepřetžitý kontakt s lidmi a tudíž ne hlubokou práci – manažeři, obchodníci.

O multitasking a vyrušení

Výzkum odhalil, že když přepneme z úkolu A na B, vaše pozornost za vámi zaostane – její část zůstává u původního úkolu.

Vyrušení, byť chvilkové, významně prodlužuje celkový čas potřebný k dokončení úkolu.

Náš mozek skládá pohled na svět na základě toho na co se soustředíme. Kdo jste, co si myslíte, cítíte a děláte, co milujete – je sumou toho, na co se soustředíte. Což lze sledovat až hluboko na neurologické úrovni.

O štěstí

Nejlepší okamžiky se většinou dostavují, když mysl pracuje nadoraz při dobrovolné činnosti vedoucí k dosažení neceho obtížného. — Mihaly Csikszentmihalyi

Podle empirického měření byli lidé v práci šťastnější a při odpočinku méně sťastní, než si mysleli.

O stavu flow

Práci je paradoxně mnohem snažší si užívat, protože navozují stav flow. Jsou jí vlastní cíle, pravidla o zpětné vazbě a výzvy, které podněcuji se do práce ponořit a hluboce se soustředit.

Hluboká práce je činnost vhodná pro navození stavu flow. Stav flow přináší štestí.

Akt hlubokého soustředění uspořádá naše vědomí způsobem, který dává našemu životu smysl.

Pracovní úkoly by měly navozovat stav flow. Postavit svůj pracovní život na prožitku flow nazoveném hlubokou prací je ověřená cesta k hlubokému uspokojení.

O rozptýlení

Snaha prohloubit soustředění mnoho nepřinese, pokud svou mysl zároveň nezbavíte závislostí na rozptýlení.

Podobně jako se sportovci musejí o své tělo starat i mezi tréninky, budete mít problém dosahovat hlubšího soustředění pokud strávíte zbytek času utíkáním od sebemenšího náznaku nudy.

Máme stupnice, které nám umožňují rozdělit lidi na ty, kteří multitaskují neustále, a ti, kteří jen vyjímečně. A rozdíly mezi nimi jsou neuvěřitelné. Ti kdo multitaskuji neustále, nedokážu filtrovat nepodstatné. Nedokážu nakládat pracovní paměť. Jsou chronický nesoustředí. Zapojují mnohem větší část mozku, než kolik je pro danou činnost relevantní.

Když si jednou mozek zvykne, že rozptýlení je kdykoliv k mání, je těžké se závislosti zbavit, když se soustředit chcete.

Jak na to

Je třeba se naučit, že naše mentální kapacity neunavíš jako paže nebo noha. Jediné, co si žádají, je změna – ne odpočinek, s výjimkou spánku. Pokud dáte své mysli každou hodinu,když jste vzhůru něco smysluplného na práci, budete se na konci dne cítit šťastnější a odpočatější.

Like this:

Další témata