První krůčky s CzechIdM Kapitola 2: Připojení databázové tabulky

czechidm

V tomto díle našeho krátkého seriálu o práci v CzechIdM se podíváme na to, jak definovat konektor pro koncový systém, jak připojit námi vytvořenou tabulku ke koncovému systému a nakonec se podíváme, jak vytvořit roli pro náš koncový systém.

Vytvoření databázové tabulky

V minulém dílu jsme si nainstalovali MySQL, zatím ale stále nemáme žádné přívětivé prostředí, kde můžeme s databázemi pracovat. Proto si nainstalujeme MySQL workbench. Instalace tohoto prostředí není nijak složitá, stačí v terminálu zadat

$sudo apt-get install mysql-workbench

Po skončení instalace zadáme opět v terminálu mysql-workbench

Záložka Connection

Connection Method: Standard (TCP/IP)

Hostname: 127.0.0.1

Port: 3306

Username: root

CREATE SCHEMA `test` ;
CREATE TABLE test.datas (
`ID` INT,
`firstName` TEXT,
`lastName` TEXT,
`login` TEXT,
`address` TEXT,
`city` TEXT,
`dateOfBirth` TEXT,
`company` TEXT,
`possition` TEXT,
`salary` INT,
`timeStamp` TEXT);

a klikneme na žlutý blesk v horní části obrazovky. Tím se vykoná SQL příkaz, který vytvoří nové schéma test a v něm tabulku datas se sloupci jméno, příjmení, email… .

INSERT INTO test.data (`firstName`, `lastName`, `login`, `address`, `city`, `dateOfBirth`, `company`, `possition`, `salary`, `timeStamp`) VALUES ('Drahoslav', 'Miler', 'Drahoslav@Miler.cz', 'Stráň 122', 'Lobeč', '10.10.1957', 'b', 'Lorem ', '20077', '12.4.2014');

Opět klikneme na žlutý blesk vlevo nahoře do naší databáze se přidá první záznam. Takto můžeme vkládat kolik záznamů chceme. Vždy do hodnoty VALUES vložíme data přesně tak, jak je to ukázáno v kódu nahoře. Pokud si chceme zkontrolovat výsledek, klikneme pravým tlačítkem myši na tabulku datas a zvolíme Select rows – 1000 limit.

Pokud si o databázích chcete přečíst něco podrobnějšího, podívejte se například na tento seriál: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=731

Definování typu systému pro konektor

Prvním krokem je vydefinování typu systému pro Database Table konektor v CzechIdM. Tento krok stačí provést pouze jednou, a to když připojujete nějaký systém pomocí tohoto konektoru poprvé. Přejdeme tedy na záložku

Systémy → Typy systémů → Nový typ.

Zaškrtneme možnost, že se má použít lokální connector server a klikneme na Pokračovat. Posledním krokem je pojmenování nového typu systému a vybrání správného balíku. My náš typ pojmenujeme Database Table Konektor a jako balík vybereme org.identityconnectors.databasetable-1.1.xx.jar.

Nyní stačí už jenom náš nový typ systému uložit a máme hotovo.

Připojení systému s databázovou tabulkou

Snímek obrazovky pořízený 2014-07-27 23:06:42

Nyní již propojíme námi vytvořenou tabulku s CzechIdM. Pro tento krok musíme vytvořit nový systém, který bude sloužit k připojení k tabulce. Přejděme tedy na záložku

Systémy → Systémy → Nový systém

Nyní klikneme na tlačítko Test. Tím se otestuje zda-li je náš systém pro připojení správně nastaven. Zobrazí-li se hláška o úspěšném navázání spojení, klikněte na Pokračovat.

Snímek obrazovky pořízený 2014-07-27 23:08:06

Nyní se dostaneme do okna, kde můžeme editovat atributy. Klikneme tedy na Editovat atributy a zobrazí se nám jména sloupců z námi vytvořené databázové tabulky.  Do sloupce IdmName vyplníme jednotlivé atributy tak, aby CzechIdM poznalo, o který atribut se jedná, Tedy pokud pojmenujeme atribut firstName, pro CzechIdM opět firstName, CzechIdM bude vědět, že se jedná o křestní jméno. Poté klikneme na tlačítko Uložit.

Pokud si chceme zobrazit výsledky naší práce, klikneme na na odkaz Zobrazit všechny účty na seznamu našich systémů. Měli bychom vidět pouze prázdný seznam a až po kliknutí na tlačítko Hledat se nám zobrazí všechny účty z našeho koncového systému. Můžeme rozklikávat jednotlivé účty a prohlížet si jejich detaily. Ve chvíli, kdy skončíme, klikneme na tlačítko Zavřít.

Vytvoření role pro připojený systém

Poslední krok, který si v tomto článku ukážeme, je vytvoření role v CzechIdM, která vytváří účty na připojeném systému, jakmile je přiřazena uživateli. Přejdeme na záložku

Role → Role → Nová role

a zde na záložce Základní informace vyplníme název nové role (např. Test system account). Poté přejdeme na záložku Schémata zdrojů a klikneme na odkaz Přidat u systému Test end system v pravé tabulce (se seznamem všech připojených systémů). Poté klikneme na odkaz Editovat v levé tabulce (se seznamem systémů, ke kterým opravňuje tato role).

Na následující stránce můžeme nastavit, jak budou atributy účtu plněny touto rolí v závislosti na svých potřebách. Zatím to ponecháme beze změny a klikneme na Nastavit.

Naši novou roli už jen Uložíme. Tuto roli můžeme přidělit libovolné identitě a tím pro ni vytvořit nový účet na napojeném koncovém systému.

Závěr

V tomto článku jsme si ukázali, jak připojit databázovou tabulku pomocí Database Table konektoru, a jak si zobrazit data z tabulky. Dále jsme si ukázali, jak vytvořit roli, jež nám vytvoří účet pro identitu v databázové tabulce. V příštím díle se podíváme na to, jak sesynchronizovat účty a jak nastavit rekonciliaci.

Pokud jste v článku nalezli nějakou chybu, nebo máte nějaký dotaz, prosím napište mi na info@bcvsolutions.eu.

 

Like this:

Další témata