Odložené úkoly – Deffered Tasks v Oracle Waveset

Ve většině společností se účty zaměstnanců spravují k určitému datu. Při nástupu zaměstnance se mu jeho uživatelské účty (email, přístup do informačních systémů dané společnosti atd.) zpřístupní k datu jeho nástupu. Při jeho odchodu se mu naopak účty zablokují, případně smažou, k datu jeho odchodu. Níže Vám nastíním jednu z možností, jak takové řešení implementovat.

Nedávno jsme u jednoho zákazníka řešili následující úkol. Pravidelný proces, který kontroloval a aktualizoval všechny identity uživatelů každý den, se postupně s více napojenými systémy zpomalil a bylo ho potřeba nahradit úspornějším a stejně funkčním řešením. Tento proces prováděl kontrolu platnosti účtů u všech identit a podle toho případně přidával či odebíral role, tj. zakládal či blokoval uživatelské účty. U drtivé většiny identit ale žádná změna neprobíhala. Bylo tedy potřeba vytvořit proces, který se spustí pouze nad identitami, kde má proběhnout nějaká změna, např. nad zaměstnanci, jimž dnes končí pracovní poměr.

Vzhledem k tomu, že u tohoto zákazníka je nasazen Oracle Waveset, bylo možné částečně použít řešení Deffered Tasks (Odložené úkoly).

clocks

Deffered Tasks

O co se tedy vlastně jedná? V Oracle Waveset se vyskytuje standardní funkce Deffered Tasks, která umožňuje u dané identity uložit, kdy a jaký proces se má nad ní spustit. Dále je zde možné nastavit, zda se má daný proces provést pouze jednou, nebo opakovaně. Spouštění těchto tasků zajišťuje další proces – Deffered Task Scanner. Ten je spouštěn v pravidelných intervalech a zpracovává deffered tasks z minulosti. Prochází tedy pouze identity, které u sebe mají nastavené spuštění úkolu s datem v minulosti. U těchto identit spustí specifikovaný proces s parametry, které je také možné uložit u identity. Po skončení vypíše seznam identit, spouštěné procesy a výsledek.

Nasazení v našem případě

V našem konkrétním případě tedy stačí, když při každé změně data konce či začátku daného účtu bude spuštěn proces, který provede potřebné kroky. Toto datum se načítá při synchronizaci. Bylo ji tedy třeba upravit tak, aby případně k uživateli uložila odložený úkol. Příklad uložení můžete vidět níže:

<Property name='tasks'>
  <List>
    <Object name='Deffered Task'>
      <Attribute name='date'>
	<Date>2014-03-02T23:00:00.000Z</Date>
      </Attribute>
      <Attribute name='description' value='2014-03-03'/>
      <Attribute name='executeOnce' value='true'/>
      <Attribute name='accountId' value='100001'/>
    </Object>
  </List>
</Property>

Poté bylo potřeba pouze nastavit pravidelné spouštění Deffered Task Scanneru, který již bude potřebné operace spouštět každý den v pravidelnou dobu.

Tato úprava tedy nahradila zbytečně velký, dlouhý a náročný proces za optimálnější řešení, které funguje přesně na identitách, na kterých má, a neprovádí zbytečné úkony navíc. Bylo potřeba samozřejmě dopsat proces, který se spouští na zadaných identitách v zadanou dobu.

Možnost nasazení jinde

Toto řešení lze samozřejmě implementovat i v jiných podobných systémech. Data, která se ukládají k objektům, navíc nejsou nijak velká, tedy nevznikne ani velký nárok na další paměť. Pravidelný proces pro vykonávání těchto akcí se dá naplánovat na námi požadovanou dobu a tím pádem lze určit, kdy poběží tato akce, která může být v některých případech časově náročná. Navíc máme kontrolu nad tím, kdy a pro jakého uživatele se daná akce spouští. Tím pádem se vždy po doběhnutí pravidelného procesu můžeme podívat na potřebné výsledky a nemusíme je hledat mezi spoustou dalších pro nás nepotřebných záznamů.

Závěr

V tomto článku  je popsáno využití odložených úkolů v konkrétním případě. Toto řešení lze určitě aplikovat i na mnoho dalších problémů. Pokud byste měli nějaké dotazy ohledně našeho řešení, či nějaké další dotazy ohledně Oracle Waveset, neváhejte mě kontaktovat na adam.lenger@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata