Nástroj historie změn uživatelské identity

Jedním z požadavků na identity manager je bezpečnost. I když je CzechIdM implementováno značné množství bezpečnostních mechanismů, někdy se může stát, že se do systému dostanou nesprávná data. A zejména o dohledatelnosti a prezentaci datových změn tento článek je.

O co se jedná?

Snem snad každého administrátora je mít pořádek ve svých datech. Ačkoliv se to zdá být lehký úkol, často opak bývá pravdou. V případě, že se do systému dostanou nesprávná data, úkolem admistrátora je co nejrychleji tento problém napravit a také dohledat původ datového znečištění. A pokud jsou datové změny v pořádku? V tomto případě je nutné datové změny prezentovat tak, aby je pochopil i bežný uživatel.

Historie uživatele je jednoduchý, uživatelský přívětivý nástroj pro zobrazení přehledu změn nad vybraným uživatelem. Díky historii uživatele se administrátor téměr mrknutím oka dozví odpovědi nejenom na následující otázky:

Pro bežného uživatele se nabízí následující scénáře:

Zobrazení historie uživatele je vskutku jednoduché. V administrátorském rozhraní stačí pouze otevřít uživatele a kliknout na záložku Log. V uživatelském rozhraní je to ještě jednodušší. Na úvodní stránce po přihlášení klikneme na založku Log.

Trochu popisu

V historii uživatele nalezneme informace o typu, autorovi a datu provedení změny. Dále je evidována původní hodnota (kterou atribut nabýval před provedením změny) a nová hodnota (kterou atribut nabývá nyní).

log

Závěrem

V příspěvku jsme si představili jednu z mnoha nových funkcionalit CzechIdM. Primárním úkolem historie uživatele je zjednodušit a zeefektivnit práci administrátora CzechIdM a obeznámit uživatele o změnách nad jeho účtem. Pokud máte k tomuto článku nebo k naší práci nějaké dotazy, neváhejte napsat na info@bcvsolutions.eu.

 

Like this:

Další témata