Archiv v CzechIdM

Potřebovali jste si někdy něco zazálohovat? Případně potřebovali jste si udržovat změny ohledně nějakého objektu v průběhu času? Jestli ano, nyní je to v CzechIdM možné. V CzechIdM vznikl nový modul — archiv, který zvládá tyto úkony a ne jenom to. Vše o principu a správném použití archivu si můžete přečíst právě v tomto článku.

Funkčnost a GUI Archivu

Mezi primární funkci archivu patří samozřejmě archivování různých objektů. Také je možné jej prohledávat na základě zvolených kritérií či exportovat vybraná data do csv souboru. Tyto funkce jsou snadno přístupné administrátorovi přímo z administrátorského rozhranní CzechIdM pod záložkou uživatelé a podzáložkou archiv. Takto vypadá hlavní stránka archivu:

archiveMain

V hlavičce stránky je možné definovat kritéria, podle kterých si přejeme vyhledávat archivované objekty. Mezi možnosti patří hledání podle názvu, datum archivace, typu, či hodnoty atributu. Strukturu samotných objektů vysvětlím dále v článku. Po vyhledání se zobrazí seznam objektů odpovídajících výše uvedeným kritériím. V případě, že bychom si chtěli vyhledané objekty vyexportovat a dále s nimi pracovat, stačí pouze kliknout na tlačítko export a jen si uložit výsledný soubor.

archiveExport

Volání metod archivu z Java kódu

Nyní se zaměřím více na technickou stránku věci, aneb jak je možné obsluhovat archiv přes java kód. Pro obsluhu archivu vznikly nové statické metody na třídě data, které je možné volat kdekoliv z kódu. Protože automaticky se v CzechIdM nic nearchivuje, je nutné tuto akci vždy vyvolat explicitně. Například můžeme upravit workflow smazání uživatele, kde před samotným vykonáním smazání tohoto uživatele zaarchivujeme.

Archivování

Archivované objekty sice musí splňovat předepsanou strukturu vyžadovanou archivem, ale de facto je možné archivovat jakýkoliv serializovatelný objekt. Pro zaarchivování objektu musíme předat archivu meta informace jako jsou jméno a typ objektu a dále seznam jeho atributů, které si přejeme uložit. Každý ukládaný atribut se skládá ze jména a serializovatelné hodnoty. Při ukládání se tato hodnota uloží i v podobě řetězce z důvodů vyhledávání. Přesně s těmito atributy zavoláme metodu Data.archive a CzechIdM se postará o zbytek.

Vyhledávání v archivu

Pro prohledávání archivem používáme metodu Data.archiveSearch, které předáme kritéria vyhledávání. Ta nám vrátí iterátor, přes který můžeme procházet archivovanými objekty. Z důvodu rychlosti a optimalizace vrací iterátor pouze základní meta informace o archivovaném objektu, pro vytáhnutí celého objektu včetně jeho atributů musíme zavolat metodu Data.archiveGetElement, které předáme ID daného objektu. Zde je krátká ukázka jak definovat kritéria, které vyhledají objekt typu “IDENTITY”, zaarchivovaný před týdnem mající atribut manager nastavený na “Doe”:

Criteria criteria = new eu.bcvsolutions.idm.data.dto.Criteria();
criteria.add("type", "IDENTITY", Relation.EQ);
Calendar cal = Calendar.getInstance();
cal.setTime(new Date());
cal.add(Calendar.DAY_OF_YEAR, -7);
criteria.add("archiveDate", cal.getTime(), Relation.GT);
criteria.createAlias("attributes", "attrs");
criteria.add("attrs.attrName", "manager", Relation.EQ);
criteria.add("attrs.attrValueAsString", "Doe", Relation.EQ);

Export

Export z archivu funguje podobně jako prohledávání. Na vstupu se mu předají kritéria a on vyexportuje všechny objekty odpovídající těmto kritériím do csv souboru. Ovšem protože každý objekt může mít k sobě napárovaný neomezený počet atributů a nás může zajímat pouze nějaká jejich podmnožina, je možné specifikovat pouze ty atributy, které se mají k daným objektům vyexportovat. Tyto atributy definujeme v mapě, které funkci exportu předáme. Jako klíče jsou názvy atributů, které chceme vyexportovat. Můžeme definovat i jejich hodnoty, které slouží pro přejmenování sloupce pro účely exportu. V případě, že chceme vyexportovat všechny atributy, předáme místo mapy null. Zde je názorná ukázka, jak vyexportovat všechny objekty archivu a k nim pouze atributy “MANAGER” a “ROLES” u kterých budeme ale chtít, aby se v exportu objevily jako “manažer” a “role”.

Criteria criteria = new eu.bcvsolutions.idm.data.dto.Criteria();
Map<String> attributes = new HashMap<String>();
attributes.put("MANAGER", "manažer");
attributes.put("ROLES", "role");
File file = Data.archiveExport(criteria, attributes, "archiv_export");

Závěr

Po přečtení tohoto článku by jste měli být schopni sami umět ovládat archiv přes Java kód. Kdyby jste měli nějaké dotazy ohledně archivu či potřebovali poradit, kontaktujte mě přes info@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata