BCV solutions s.r.o.

Blog Heartbeat

Střípky ze stavby centrálního úložiště

Úkládání dat a zajištění jejich bezpečnosti a dostupnosti je docela složitá disciplína a věnuje se jí hodně lidí. Existuje spousta řešení jak ukládat data – některá jsou levná, jiná drahá, některá spolehlivá a jiná zase nespolehlivá (přičemž spolehlivost a cena spolu velmi často vůbec, ale vůbec nesouvisí).

Před nějakou dobou jsme si přestali stačit s ukládáním dat na lokální disky a museli jsme řešit rozumné úložiště zajišťující dostupnost dat pro víc počítačů v provozu 24×7 bez možnosti větší odstávky. Rozpočet jsme měli omezený, požadavky relativně vysoké.

18. 2. 2010 •

Konfigurace DRBD a řešení situace “Split-Brain”

Pro DRBD vyberte na obou serverech stejně velké diskové oddíly, ideálně nějaké pod RAID1 (např /dev/md3). Na dvou počítačích můžete mít více DRBD mirrorů, takže se nemusíte nějak moc omezovat. Kompletní dokumentaci k DRBD najdete na webu www.drbd.org.

Ukázka mé konfigurace DRBD a postupu zprovoznění, soubor /etc/drbd.conf:

19. 8. 2009 •

STONITH – když se oba nody HA clusteru nedohodnout a musí se vzájemně sestřelit

STONITH je mechanismus k řešení sporů ohledně přístupu ke zdrojům/službám clusteru. V rámci clusteru se musí vždy jednotlivé uzly dohodnout kde která služba poběží – tzv. fencing. Pokud se uzly dohodnou, vše je v pořádku. Když se náhodou nedohodnou, přijde ke slovu STONITH – sestřelení protějšího uzlu, který danou službu zadržuje a nechce vydat.

Konkrétní případ:

17. 8. 2009 •

Sdílené úložiště pro HA cluster

Při konfiguraci vysoké dostupnosti služby pomocí HA clusteru (napřílad Heartbeat) každý pravděpodobně narazí na potřebu sdíleného úložiště. Toto sdílené úložiště musí být dostupné ze všech uzlů clusteru, možností jak to řešeit je více. Nejpoužívanější variantou v tzv. enterprise sféře je hardwarové diskové pole s více řadiči a v některých případech i vícecestným připojením k jednotlivým serverům (uzlům clusteru). Disové pole se dříve připojovalo přes SCSI rozhraní, které je dnes považováno za mrtvé. Náhradou za SCSI je Fibre Channel rozhraní využívající optických vláken.

11. 5. 2009 •