Nové možnosti delegování úkolů v CzechIdM

Možnost delegovat své schvalovací úkoly na jinou osobu máme v CzechIdM již delší dobu. V nedávné době se nám od našich zákazníků sešlo několik požadavků, jak tyto delegace dále zlepšit a rozšířit. Jedním z požadavků například bylo, aby administrátor s danými právy mohl nastavovat delegace za jiné uživatele. Dále jsem se rozhodli přepracovat GUI delegací tak, aby bylo pro uživatele přívětivější. Pojďme se tedy na tyto změny podívat.

czechidm

 

Práva pro administrátory k delegování

Dříve právo na delegování svých úkolů měli pouze uživatelé samotní, což se v některých případech ukázalo jako nepraktické. V lepším případě uživatel jen odjel na dovolenou a úkoly zapomněl delegovat na svého kolegu. Pokud by chtěl administrátor delegování nastavit místo onoho uživatele měl jedinou možnost. Resetovat heslo do CzechIdM, změnit nastavení a pak uživateli vysvětlit, že si má nastavit nové heslo.
Nyní se administrátor přihlásí do admin rozhraní a u všech uživatelů, které má ve své kontrolované organizaci má možnost kliknout na Delegovat úkoly ve sloupci Akce. Odkaz administrátora přenese na delegaci úkolů daného uživatele. Aby mohl administrátor takto přejít na delegaci úkolů, musí mít přidělená oprávnění, což je možné dvěma způsoby:

users_delegace_ukolu_u

Přívětivější GUI delegací

Díky častému nasazení a použití delegací v některých projektech jsme zjistili, že původně navržené GUI není tak intuitivní, jak jsme byli přesvědčeni. Proto jsme přistoupili k jeho změně a nyní formulář uživatele opticky provede celým nastavením delegací. Navíc uživatel okamžitě v přehledu na stejné stránce vidí, jaké nastavení delegací má nastavené.

delegace_u

Nejprve uživatel vybere čas, kdy má být delegování aktivní, následně na koho se mají úkoly delegovat a následně novou delegaci uloží.
Po uložení delegace musí uživatel, na kterého mají být úkoly delegovány, požadavek schválit. Stav uživatel vidí v přehledu delegací ve spodní části stránky.

Závěr

V článku jsme si ukázali novou funkci pro delegování úkolů, která dává administrátorovi další práva a nové GUI, které je nyní daleko přívětivější. Pokud byste měli zájem o další informace o delegování nebo měli jakékoliv otázky, můžete mě kontaktovat na info@bcvsolutions.eu.

 

Like this:

Další témata