CzechIdM umí synchronizovat i bez programování

Za několik málo dní nastane pro CzechIdM velká událost, kterou ještě nebudu prozrazovat. Nicméně se snažíme CzechIdM na tento krok do neznáma připravit tak, aby jej zvládl a obstál se ctí. S tímto velkým krokem souvisí fakt, že se snažíme CzechIdM rozšířit tak, aby jej administrátor pouze nainstaloval a vše mohl nakonfigurovat v grafickém rozhraní, případně v konfiguračních souborech. Do nedávna musel administrátor mnoho věcí programovat v Javě resp. BeanShellu, mezi které patřila i synchronizace a rekonciliace napojených systémů. Udělali jsme zásadní rozhodnutí a nyní si oboje může administrátor nakonfigurovat, nebo naprogramovat, pokud preferuje tuto variantu. Pozn.: Nadále pro jednoduchost budu mluvit jen o synchronizaci, nicméně je tím myšlena i rekonciliace. V opačném případě bude uvedeno explicitně.

Workflow pro každý účet

Jak už jsem výše uvedl, administrátor musel pro každý napojený systém naprogramovat synchronizačním workflow, které v praxi bylo pro mnohé systémy velmi podobné. Výhodou tohoto řešení byla a stále ještě je, veliká variabilita, kdy s účtem a spárovanou identitou můžete dělat úplně cokoliv vás napadne. Jsou systémy, kde takovéto řešení je jediné možné, ale těch je velice málo. Naopak nevýhodou je fakt, že se pro každý synchronizovaný účet a identitu spouští workflow stále dokola, což má neblahý vliv na výkon, kdy vytváření jeho kontextu je řádově pomalejší než implementace v kódu.

Standardní implementace

Jestliže je workflow oproti klasickému kódu o tolik pomalejší, proč jej nevyužít pro synchronizaci? Zvlášť, když by bylo možné takto nakonfigurovat synchronizaci daleko rychleji, pohodlněji? Proto jsme zpracovali rozsáhlou analýzu problému a ujasnili si tak, co synchronizace v rámci workflow ve většině případů dělá. Po velké diskuzi nad tímto tématem jsme se pustili do implementace a nyní vám můžu hrdě a s radostí oznámit, že vše je dokončeno. Implementaci si v tuto chvíli nechám pro sebe a rovnou se vrhnu na jednoduchý modelový příklad, na kterém si vše ukážeme. Po tomto příkladu bude následovat rychlý přehled dalších funkcí, kterým se bude věnovat některý z dalších článků.

Používané termíny

Nejprve si musíme ujasnit některé termíny, které budu dále v příkladu používat:

Modelový příklad

Neuvedu zde suchý výčet všech možností synchronizace, ale vše ukážu na jednoduchém případě. Výčet a popis všech možností bude uveden v dalším článku, na který se můžete již teď těšit. Nyní tedy k modelovému příkladu – předpokládejme dva koncové systémy na kterých existují účty a CzechIdM, které jsme si čerstvě nainstalovali a nyní chceme napojit oba systémy. První koncový systém je Personalistika, ve které primárně vznikají účty při příchodu nového zaměstnance. Naopak po jeho odchodu se účet smaže a pokud měl účet na druhém systému s názvem Doména, tak se také smaže.

Vidíme, že se nám tu již tvoří seznam požadavků na synchronizaci, tak si jej zde uvedeme trochu podrobněji:

  1. Pokud vznikne nový účet na systému Personalistika, vznikne odpovídající identita.
  2. Synchronizace systému Personalistika bude probíhat každých 10 minut.
  3. Pokud nebude existovat účet na systému Personalistika, smaže se identita a přiřazený účet na systému Doména.
  4. Ze systému Personalistika se budou načítat veškeré atributy kromě emailu.
  5. Pro nově vytvořenou identitu se vytvoří účet na systému Doména.
  6. Domovská organizace z personálního systému bude top:zaměstnanci, ale pouze při vytvoření identity.
  7. Atribut identity email se bude vždy aktualizovat ze systému Doména a následně se bude zapisovat do systému Personalistika.
  8. Pokud existuje účet na systému Doména a neexistuje odpovídající účet v systému Personalistika, tento účet je určen k zablokování a budeme o něm informovat administrátory.
  9. Rekonciliace systému Personalistika bude probíhat jednou denně.
  10. Synchronizace systému Doména není nutná a proto bude probíhat jen kontrolní rekonciliace jednou denně, která bude aktualizovat email u identity.

Nastavení systémů

Předpokládáme, že oba systémy jsou napojeny pomocí DatabaseTable konektoru a vše potřebné pro připojení je již hotové.

Nastavení atributů systému Personalistika

Na následujícím obrázku je patrné jaké atributy jsou na systému Personalistika a jak jsou mapovány do CzechIdM. Je zde několik důležitých atributů kromě jména a příjmení. Jedná se hlavně o atributy “DISABLED”, který slouží k indikaci zablokovaného účtu a “PASSWORD” kde je uloženo heslo k účtu. Dalo by se říct, že toto je již notoricky známé nastavování atributů systému a proto jej zde nebudu dále rozvádět.

Atributy_schematu_personalistika

Nastavení synchronizace systému Personalistika

Zde můžeme již vidět první nový formulář nastavení, který slouží k nastavení akcí při synchronizaci, konkrétně systému Personalistika. Jak můžeme vidět, pro každý stav synchronizace můžeme nastavit výkonnou akci a informativní akci. Výkonná akce upravuje účet nebo identitu a informativní akce informuje o stavu nebo výsledku. O dalších možnostech nastavení se budete moci dočíst v některém z dalších článků. Nyní se vrátíme k seznamu požadavků a vysvětlíme si, čím v tomto případě zajístíme jejich splnění.

Nejprve tedy první požadavek: Pokud vznikne nový účet na systému Personalistika vznikne odpovídající identita. Nový účet je značen stavem MISSING_IDENTITY, proto pro tento stav zvolíme možnost CREATE_IDENTITY, která nám identitu vytvoří a na základě mapování doplní.

Druhý požadavek zní: Synchronizace systému Personalistika bude probíhat každých 10 minut. Toto nastavíme jednoduše pomocí časovače, jak je uvedeno na obrázku.

Ostatní stavy synchronizace jsou nastavené tak, jak nepřímo plyne ze čtvrtého požadavku: Ze systému Personalistika se budou načítat veškeré atributy kromě emailu. Aby se toto skutečně mohlo dít i v čase, kdy se data v systému Personalistika mění, je nutné mít nastavené u stavu ASSIGNED volbu UPDATE_IDENTITY, která aktualizuje identitu. Pro stav MATCHED pak nastavíme LINK_AND_UPDATE, který dělá to samé jako UPDATE_IDENTITY, ale navíc spáruje účet s identitou.

Jako perlička je uvedena informativní akce pro stav MISSING_IDENTITY a to REPORT_ONLY_IF_ERROR, která odešle email pokud dojde během vytváření identity k chybě. Administrátor tak okamžitě zjistí, že došlo k chybě a může sjednat nápravu.

Nastaveni_synchronizace_systému_personalistika

Nastavení rekonciliace systému Personalistika

Synchronizaci již máme nastavenou, teď tedy k rekonciliaci, díky které je možné splnit čtvrtý požadavek: Pokud nebude existovat účet na systému Personalistika, smaže se identita a přiřazený účet na systému Doména. Chybějící účet je signalizován stavem MISSING_ACCOUNT, který může nastat pouze u rekonciliace, proto zde nastavíme možnost DELETE_IDENTITY. Ta nám zaručí smazání identity, který chybí účet na systému Personalistika a zároveň smazání všech ostatních účtů na koncových systémech.

Opět je zde přidána jedna perlička – nastavená hromadná akce REPORT_ONLY_IF_ERROR. Hromadná akce se spouští vždy po dokončení synchronizace nebo rekonciliace a volba REPORT_ONLY_IF_ERROR zaručí, že jakmile u jakéhokoliv účtu dojde k chybě, bude odeslán e-mail na zadanou adresu. Narozdíl od informativní akce, kde se odešle e-mail pro každou identitu, kde nastala chyba, zde se odešle pouze jeden e-mail s celkovým přehledem.

Nastaveni_rekonciliace_systému_personalistika

Nastavení mapování atributů pro systém Personalistika

Nyní se podíváme na mapování atributů pro systém Personalistika. Možná vás mate, že už jsme jednou atributy pro tento systém nastavovali, ale je to tak správně. Toto mapování totiž určuje, jak se budou vyplňovat atributy u identity, jakmile se má identita vytvářet nebo aktualizovat. Oproti tomu nastavení atributů u systému pouze určuje, jak se atributy z koncového systému budou předávat do CzechIdM a naopak.

V tomto mapování určíme jednoduše čím a jak se budou vyplňovat atributy identity při jejím vytváření ze systému Personalistika. Zde splníme požadavky:

První bod zajístíme tím, že zde atribut “email” neuvedeme a nebude se tedy do identity doplňovat. Ostatní atributy se do identy dostanou díky nastavení zdroje RESOURCE_ATTRIBUTE, který značí, že se atribut načte z koncového systému. Pouze musíme vyplnit jakým atributem na koncovém systému se má hodnota vyplňovat. Důležitým atributem je atribut “name”, který je identifikátorem identity.

Druhý bod je o trochu těžší, ale po vysvětlení se bude vidět jeho elegance – účet na koncovém systému je vždy definován rolí, kterou má identita přiřazenou. Chceme-li zakládat účet při založení identity, přiřadíme jí roli pro daný systém a tím pádem se účet na koncovém systému (zde Doména) vytvoří automaticky. Je nutné zároveň identitě přiřadit roli pro systém Personalistika, kde je synchronizace spouštěna, aby se účet mohl s identitou spárovat. Pro splnění druhého bodu tedy musíme atribut “roles” vyplňovat ze zdroje CONSTANT, neboli konstantou, která je uvdena vedle. Zde je uvedený seznam rolí oddělených znakem “|” a jako datový typ je zde “List<String>”.

Třetí bod splníme tím, že atribut “homeOrganisation” u identity budeme vyplňovat opět konstantou jako v předchozím případě, jen s tím rozdílem, že hodnota bude “top:zaměstnanci”. Druhá část tohoto bodu je zajištěna tím, že se zvolí strategie zápisu CREATE, což značí, že se atribut bude v tomto stavu aplikovat pouze při vytvoření identiy a při aktualizaci se bude ignorovat.

Mapovani_atributu_synchronizace_personalistika

Nastavení atributů systému Doména

Na následujícím obrázku je patrné jaké atributy jsou na systému Doména a jak jsou mapovány do CzechIdM. Je zde několik důležitých atributů kromě jména a příjmení. Jedná se hlavně o atributy “DISABLED”, který slouží k indikaci zablokovaného účtu a “PASSWORD” kde je uloženo heslo k účtu. Dalo by se říct, že toto je již notoricky známé nastavování atributů systému a proto jej zde nebudu dále rozvádět.

Atributy_schematu_domena

Nastavení rekonciliace systému Doména

Abychom splnili požadavky pro napojený systém Doména musíme rekonciliaci nastavit následujícím způsobem. Zrekapitulujeme si požadavky:

První bod znamená, že se musí identita vždy aktualizovat a proto pro stav ASSIGNED je nastavena akce UPDATE_IDENTITY. Pro stav MATCHED je nastaveno opět LINK_AND_UPDATE. Zároveň pokud chybí účet na systému Doména ale identita má roli přiřazenou, tak dojde ke stvu MISSING_ACCOUNT a protože chceme účet vytvořit, nastavíme CREATE_ACCOUNT.

Druhý bod je opět stejně jednoduchý – stav o kterém se zde bavíme je MISSING_IDENTITY a proto zde nastavíme možnost DISABLE_ACCOUNT, která účet zablokuje na základě politiky blokování účtu na systému. Jelikož by tento stav nastávat neměl, chceme informovat administrátory a proto nastavíme jako informativní akci REPORT a vyplníme e-mailovou adresu.

Nastaveni_rekonciliace_systému_domena

Nastavení mapování atributů pro systém Personalistika

Opět je pro rekonciliaci nastavit mapování atributů ze systému do identity. Je zde řádově méně položek, jelikož Doména je autoritativní zdroj jen atributu email, který se tím pádem načte při každé rekonciliaci do identity. Dalším uvedeným atributem jsou přiřazené role. Jelikož může nastat situace MATCHED, kdy identita odpovídá účtu na základě korelace a zároveň identita nemusí mít přidelenou roli, tak jí tímto způsobem identitě přiřadíme. Stačí, když nastavíme typ zápisu APPEND, což zajistí, že uživateli roli přidá, pouze pokud ji nemá a zároveň ponechá všechny ostatní přidělené role.

Mapovani_atributu_reconciliace_domena

Drobná poznámka před koncem

Takto uvedený postup, kdybyste vše nastavili a spustili, by fungoval zcela správně, pouze pokud by na sytému Doména nexistoval jedinný účet. Pokud by existoval účet, který by měla identita měla vytvářet, dojde k nekonzistenci dat. Pokud byste chtěli takto postupovat, stačí při první synchronizaci systému Personalistika do atributu “roles” nepřidávat roli pro systém Doména. Následně spustit rekonciliaci systému Doména, kde by u všech identit nastal stav MATCHED a role by se identitě přidala. Poslední krok by byl přidáním role do atributu “roles” u synchronizace systému Personalistika.

Závěr

Ukázali jsme si na názorném příkladu, jak by probíhalo nastavení jednoduché synchronizace a rekonciliace u dvou systémů. Představte si, jak byste takové věci složitě programovali – není to úleva, že nyní již nemusíte? :-) O dalších možnostech nastavení si budete moct přečíst v dalším článku.

V případě jakýchkoliv připomínek či dotazů mě kontaktujte na info@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata