CzechIdM na Windows? Není problém!

Windows-supportPři příležitosti vydání nového releasu CzechIdM a jeho zveřejnění jsme řešili, jak udělat instalaci CzechIdM co nejjednodušší a tím nejvíce dostupnou.

Vznikl instalační návod a několik instalačních skriptů, které automaticky konfigurovaly potřebné aplikační prostředí. Protože ale vývoj CzechIdM probíhá na Linuxu a zároveň všechny dosavadní instalace jsou na Linuxu, vznikly tyto skripty právě jen pro Linux. Jak CzechIdM, tak i aplikační server na kterém CzechIdM běží jsou napsané v Javě, proto není problém ho spustit na všech systémech.

Jako cíl jsme si tedy dali zprovoznění CzechIdM i pro Windows o kterém budu právě pojednávat v tomto článku. Celkově se instalace na Windows liší pouze v odlišné konfiguraci specifické pro Windows. Pokud by vás zajímalo více obecně o instalaci a jejích detailech, přečtěte si článek Zjednodušení instalace CzechIdM.

Stažení balíčku CzechIdM

Nejprve si stáhneme distribuční balíček CzechIdM z http://www.czechidm.com/getstarted/. Ten obsahuje aplikační server, potřebné sql skripty na úvodní naplnění dat a uploader. Nejprve si zkopírujeme složku jboss-5.1.0.GA tam, kde chceme mít CzechIdM nainstalované. Zde je třeba dát pozor na příslušná oprávnění – je dobré zkopírovat tuto složku do nějaké uživatelem vlastněné složky. Kdybychom ji zkopírovali například do Program files, je možné, že by CzechIdM nenaběhlo z důvodu výších nároků na práva.

Zprovoznění aplikačního prostředí

Nejprve je třeba stáhnout a nainstalovat MySQL server a databázi. Najdeme ho na adrese http://dev.mysql.com/downloads/. Podporované jsou verze 5 a vyšší. Spustíme MySQL server (nachází se ve složce bin/mysqld.exe). Nyní je třeba založit databázi a nakonfigurovat uživatele, přes kterého se CzechIdM do MySQL připojuje. Na to naštěstí máme skripty, které vše udělají za nás. Překopírujeme všechny sql skripty do lokace, kam jsme nainstalovali MySQL do složky bin. Přesměrujeme skript initial_import.sql na standartní vstup mysql přes CMD.

mysql -u root < create_repository.sql

Dále stáhneme MySQL JDBC connector z http://search.maven.org/remotecontent?filepath=mysql/mysql-connector-java/5.1.8/mysql-connector-java-5.1.8.jar. To je konektor, který umožnuje CzechIdM se připojit právě do MySQL databáze kam si ukládá svoje vlastní data. Tento konektor musíme nakopírovat do složky, kde máme překopírovaný jboss do server/default/lib/ a server/default/deploy/CzechIdM-ear.ear/lib/. Zároveň ho musíme zkopírovat do složky, kam jsme stáhli distribuci CzechIdM do IdmUploader/IdmUploader_lib/.

Jako poslední bude třeba stáhnout a nainstalovat aplikační prostředí Javy. Najdeme ho na http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads a stáhneme JDK 1.7. Úspěšnou instalaci můžeme zkontrolovat v CMD zadáním

java -version

Instalace CzechIdM

V této fázi máme již vše potřebné připravené. Zbývá již jen spustit aplikační server JBoss a nahrát počáteční import dat do databáze. Server spustíme tak, že půjdeme na umístění, kam jsme ho zkopírovali do složky bin, kde spustíme run.bat. Tím by se měl začít server spouštět. Počkáme, než kompletně naběhne. To poznáme, že poslední věta v konzoli bude vypadat jako JNDI InitialContext properties:{}

Teď potřebujeme importovat počáteční data do databáze. Ty nám vytvoří výchozí uživatele v CzechIdM. Jdeme do složky MySQL/bin a zde zadáme do CMD

mysql -u root < initial_import.sql

Jako poslední úkol je nahrání aplikační logiky do CzechIdM. K tomu slouží program IdmUploader, který je ve složce distribuce, kterou jsme stáhli na začátku článku. Zde je třeba spustit runIdmUploader.bat. Import dat trvá obecně okolo 30 sekund.

Dokončení instalace

Jakmile máme AS JBoss spuštěný, MySQL máme připojený do CzechIdM a zároveň jsme provedli počáteční import, můžeme se přihlásit do administrátorského rozhraní. To se typicky nachází na adrese http://localhost:8080/idm. Pro přihlášení použijeme účet superadministrátora, která má login “admin” a počáteční heslo je stejné. Nezapomeňte si toto heslo v konfiguraci změnit jako první!

Závěr

Tímto by měla být instalace CzechIdM hotová a můžete se k němu připojit přes http://localhost:8080/idm, kde se příhlásíte jako admin s heslem admin. Kdyby jste měli nějaké otázky či problémy s instalací CzechIdM na Windows, neváhejte se obrátit na info@bcvsolutions.eu.

Like this:

Další témata